SPROSTREDKOVATEĽSKÁ, PERSONÁLNA A PRACOVNÁ AGENTÚRA
au-pair pobyty práca v oblasti hotelových a reštauračných služieb preklady a korektúry poradenské služby účtovníctvo, mzdy a personalistika práca v ČR

PRÁCA V OBLASTI
HOTELOVÝCH A REŠTAURAČNÝCH SLUŽIEB

Pracovné pozície v hotelovej hale:

  1. RECEPTIONIST/FRONT DESK COORDINATOR - víta hostí. Súčasťou jej povinností je odpovedať na otázky hostí, nasmerovať ich do ich izieb, prijímanie hovorov cez telefón s viacerými linkami alebo cez centrálu, vypĺňanie a zhromaždovanie údajov, spracovávanie údajov počítačom. Tiež môže preberať platby.
  2. HALL PORTER - otvára hosťom dvere do hotela.
  3. PORTER - je zodpovedný za nosenie batožiny hotelových hostí.
  4. NIGHT PORTER - je porter, ktorý pracuje v noci. Tiež môže vykonávať niektoré z povinností recepčnej.

Pracovné pozície v rámci obsluhy:

  1. WAITER/WAITRESS = ČAŠNÍK/ČAŠNÍČKA (vo všeobecnosti) - pripravuje stoly, podáva návštevníkom jedálny lístok, preberá objednávky a podáva jedlá alebo/a nápoje zákazníkom, môže aj preberať platby.
  2. MAITRE D´ HÔTEL - víta hostí, predkladá im jedálny lístok a pomáha pri výbere jedál a nápojov. Tiež sa lúči s hosťami pri odchode.
  3. CHEF DE RANG - má pridelený určitý počet stolov, pri ktorých prijíma objednávky a odovzdáva ich svojmu pomocníkovi. Zdržuje sa stále v reštaurácii, prekladá jedlo z misy na tanier, prípadne ho dochucuje a predkladá hosťom.
  4. COMMIS DE RANG - prináša objednané jedlá na servírovací stôl a odnáša použitý riad.
  5. CHEF SOMMELIER - prijíma objednávky na nápoje a predkladá ich potom hosťom.
  6. BUFFETIER - ponúka výrobky podľa denného sortimentu studenej kuchyne.
  7. CASHIER - vyhotovuje účty na skonzumované jedlá.
  8. TRANCHEUR - na pojazdnom vozíku alebo na krájacom stolíku rozdeľuje na porcie mäso, ryby, hydinu a podáva hosťom na tanieri aj s vhodnými prílohami.

Pracovné pozície v bare:

  1. BARMAN/BARMANKA - pripravuje objednávky na nápoje, ktoré prijíma buď priamo od zákazníka alebo od obsluhujúceho personálu daného zariadenia. Pripravuje miešané nápoje, podáva fľašové alebo čapované pivo, nalieva víno alebo iné nápoje. Tiež zdobí nápoje, pripravuje k nim prílohy a udržuje čistotu baru. Môže tiež prijímať platby, pracovať s registračnou pokladňou, umývať poháre a náradie a podávať jedlo zákazníkom pri bare.

Pracovné pozície v kuchyni:

  1. CHEF/COOK = KUCHÁR (vo všeobecnosti) - človek, ktorý profesionálne varí.
  2. COMMIS CHEF = POMOCNÝ KUCHÁR - riadi sa pokynmi šéfkuchára, vypomáha pri príprave jedál, v prípade potreby zastupuje pomocníka v kuchyni.
  3. EXECUTIVE CHEF - spravuje celý chod kuchyne, vrátane zostavenia menu, personálneho manažnetu a obchodných záležitostí.
  4. CHEF DE CUISINE - je buď hierarchicky na úrovni executive chef alebo sous chef, ktorý podlieha executive sous chef. Závisí to od usporiadania v rámci konkrétneho zariadenia.
  5. SOUS CHEF - priamy podriadený executive chef. Má na starosti zostavenie menu, ohodnocovanie cien jednotlivých jedál a objednávky. Veľké kuchyne majú často viac ako jedného sous chef, z ktorých každý má konkrétne zodpovednosti.
  6. EXPEDIER - všeobecne je táto funkia zastávaná sous chef. Zodpovedá za koordináciu prípravy jedál a obsluhy zákazníkov. Zabezpečuje, aby zákazníci pri stoloch mali pripravené objednané jedlo súčasne.
  7. CHEF DE PARTIE OR STATION CHEF/LINE COOK - má na starosti konkrétne oddelenie prípravy jedál. Vo veľkej kuchyni má každý chef de partie niekoľko kuchárov alebo asistentov. Vo väčšine je však jediným pracovníkom daného oddelenia.
  8. SAUCE CHEF//SAUCIER - pripravuje omáčky, dusené a opečené jedlá a teplé predjedlá.
  9. FISH COOK/POISSONIER - pripravuje rybacie pokrmy.
  10. VEGETABLE COOK/ ENTREMETIER - pripravuje zeleninu, polievky, potraviny s veľkým obsahom škrobu a vajíčka. Veľké kuchyne môžu opäť jednotlivé povinnosti deliť.
  11. ROAST COOK/ROSTISSEUR - pripravuje pečené, dusené mäso spolu s omáčkou a grilované mäso.
  12. THE PANTRY CHEF/ GARDE MANAGER - zodpovedá za prípravu studených jedál, vrátane šalátov, nálevov, paštéty, studené predjedlá a občerstevnia.
  13. PASTRY CHEF//PÂTISSIER - pripravuje paštéty a deserty.
  14. THE RELIEF COOK, SWING COOK/TOURNANT - nahrádza ktoréhokoľvek zo špecializovaných kuchárov.
  15. COOKS AND ASSISTANTS - vo väčších kuchyniach má každý station chef kuchárov a asistentov, ktorí vypomáhajú pri príprave jedál v rámci ich oddelenia.
  16. KITCHEN PORTER = POMOCNÍK V KUCHYNI - umýva riad a sklo, čistí zeleninu, je zodpovedný za udržiavanie čistoty v kuchyni i v rámci kuchynských zariadení, atď.

Pracovné pozície v oddelení upratovania:

  1. HOUSEKEEPER - má na starosti čistotu. Stará sa o upratanie jej pridelených izieb rovnako ako o údržbu čistoty ďalších priestorov hotela, ako sú chodby, haly, terasy, sociálne zariadenia atď. Mnohokrát táto pozícia zahŕňa upratovanie rodinných domov.
  2. CHAMBERMAID - zodpovedá za upratanie izieb, ktoré sú jej pridelené.
  3. ROOM ATTENDANT - podobne ako chambermaid, zodpovedá za upratanie izieb, ktoré sú jej pridelené. Tiež má na starosti donášku na izbu.
  4. CLEANER - stará sa o čistotu priestorov v danom zariadení alebo firme s výnimkou izieb.
  5. CHARWOMAN - je žena, ktorá sa podobne ako cleaner sa stará o čistotu prietorov s výnimkou izieb.

NAŠE ASISTENČNÉ SLUŽBY
TLAČIVÁ A DOKUMENTY POTREBNÉ K SPROSTREDKOVANIU PRÁCE V UK